Hvem elsker ikke grafer og diagrammer? De giver super godt overblik over data og hjælper med at forstå sammenhænge i selv de mest komplekse datasæt.
Men for de fleste er grafer og diagrammer forbundet med Excel, og skal man bruge dem udenfor Excel, ja så tager man et screenshot og indsætter grafen som billede.
Det gælder også, når mange laver hjemmesider, men sådan behøver det ikke at være!
I denne artikel får to geniale og gratis værktøjer, der kan nemt og hurtigt kan hjælpe dig med at lave flotte grafer og diagrammer på din hjemmeside.
Google Charts
Et af det bedste værktøjer på markedet er Google Charts. Med Google Charts, kan du lave alt fra søjlediagrammer til mere avancerede combodiagrammer.
Det gode ved Google charts er at det er relativt nemt at implementere, og du behøver ikke kende ret meget til kode for at få det til at virke. Derudover er det utrolig fleksibelt, og du kan tilpasse graferne præcis som du ønsker det.
Dokumentationen til hver chart-type er meget gennemarbejdet, og du kan næsten copypaste dig til alle typer grafer.
Det fede ved Google Charts er, at graferne kan leveres dynamisk på din side. Du kan altså ændre i dataen der ligger bag grafen og lavet en interaktiv graf der ændrer sig alt efter hvilket input du giver dem. Samtidig med dette så er selve diagrammet i Google charts interaktivt, hvilket betyder, at du kan trykke på diagram-elementerne og få mere info om det givne datapunkt.
Et godt eksempel på, hvad Google Charts kan bruges til er Forbrugerfinans.dk, hvor de sammenligner forbrugslån på en visuel og overskuelig måde. Prøv at se deres side forbrugerfinans.dk/forbrugslaan.php og se, hvor kraftfuld Google charts kan være!
Google Charts er gratis, hvilket selvfølgelig også er et stort plus!
Chart.js
Chart.js minder meget om Google Charts, og det kan faktisk også rigtig mange af de samme ting. Alt kan desuden animeres, hvilket betyder, at når grafer loades på din side, så kan de være animerede, hvilket giver en rigtig god effekt.
Se et eksempel på en animeret graf her:
http://www.chartjs.org/samples/latest/charts/line/basic.html
Chart.io er også gratis, så det er bare at prøve det af. Chart.js kører som navnet antyder på JavaScript, hvilket også er tilfældet med Google Charts.
Nogle ville måske mene at graferne hos chart.io er lidt pænere end dem du finder hos Google, men det er måske bare en smagssag – hvad synes du er pænest?
Der findes også rigtige mange andre visualiseringsværktøjer, men mange af disse koster penge, og derfor har vi ikke tage dem med her. Begge de to værktøjer her er som sagt gratis, så det er bare at prøve dem af!
Webudvikling har hidtil kun være muligt på computeren, og langt de fleste arbejdstimer som udvikler foregår da stadig også foran en computerskærm eller to.
Flere og flere ting bliver dog mulige på telefonen, og i takt med at vi er mere på farten, er der blevet udviklet apps til de webudviklere, som gerne vil kunne arbejde, når de er på farten, uden nødvendigvis at skulle bruge en computer.
I denne artikel giver vi dig 4 apps, som enhver webudvikler bør have på sin telefon.
1. Google Analytics appen
Driver man en hjemmeside eller app, så er Google Analytics et uundværligt værktøj. Google Analytics var oprindeligt lavet som et browserbaseret værktøj, og var i stor udstrækning optimeret og udviklet til at blive brugt på større skærme.
Google Analytics har dog taget den mobile udvikling til sig, og blev således for få år siden udgivet som app til både Android og iOS.
Med Google Analytics appen, kan du nemt og hurtigt holde øje med dine besøgende, mens du er på farten, hvor du måske alligevel ikke har ret meget andet at give dig til. Du kan f.eks. endelig få taget et dybere kig på hastigheden på din hjemmeside – en opgave du ellers ikke har haft tid til i hverdagen.
2. VT View Source til Android
Udviklere vil helst se ting i kode, og i Chrome har man f.eks. muligheden for at ”inspecte” og ”View source”, hvis man vil se, hvilken kode der gemmer sig bag en hjemmeside.
Dette er dog som standard ikke muligt i Chrome browseren til Android, og det er derfor du bør hente appen VT View Source.
Denne app gør det nemlig muligt at se kildekoden bag en hvilken som helst hjemmeside, så du selv når du kun har en mobil ved hånden, kan se, hvilken kode der findes bag konkurrenternes sider.
3. WordPress app
Alle der arbejder med hjemmesider, har på et tidspunkt arbejdet med WordPress.
WordPress fungerer egentlig ret fint på mobile enheder, fordi kontrolpanelet er responsivt, men vil ud have en helt perfekt oplevelse med WordPress på mobilen, så skal du have fat i den dedikerede WordPress App.
Med WordPress appen, kan du udgive indlæg, skrive kommentarer og i det hele taget vedligeholde din WordPress side direkte fra mobilen.
4. AndFTP
Med AndFTP får du et FTP-program direkte på din mobiltelefon. Med AndFTP, kan du forbinde til din server hos din webhosting-udbyder og uploade filer, ændre i tilladelser eller måske noget helt tredje.
Denne app er specielt god, hvis du f.eks. tager billeder eller optager video på farten som skal bruges på hjemmesiden med det samme. Så kan du tage billedet med din telefon, uploade det til din server, og sende en besked til din webmaster og bede ham om at publicere dem – super nemt og effektivt!
Har du også oplevet, at din data slipper op i slutningen af måneden? Dette er sandsynligvis fordi, at du har nogle apps, som bruger langt mere data end du lige regner med!
I denne artikel giver vi dig et indblik i nogle af de apps, som æder mest af din datapakke.
Når du ved, hvilke apps der er værst, kan du enten vælge ikke at bruge dem eller i det mindste huske at lukke dem, så de ikke bruger data i baggrunden.
Lad os starte med at tage et kig på apps til de sociale medier.
De sociale medier
Man skulle ikke tro det, men mange af de sociale medier bruger faktisk rigtig meget data. Det gør de fordi de henter mange film og billeder ned hele tiden for at holde din væg eller feed opdateret.
F.eks. bruger Facebook 80 Mb i timen, hvis du bare i sidder og scroller ned på din væg mens du ser billeder og video.
Facebook er dog ikke den største synder. Instagram bruger nemlig ifølge en amerikansk undersøgelse hele 720 mb i timen, hvilket virker af ret meget. Igen skal vi huske på, at Instagram ikke er andet end billeder og videoer, og det koster altså dyrt på datakontoen at hente sådanne medier ned.
Streamingtjenester
Det burde ikke komme som nogen overraskelse, at streamingtjenester suger rigtig meget data! Hvis du ser film og serier via din mobil, så kan du godt regne med at der ryger en masse megabyte for hver time du streamer.
Man siger typisk at streaming af film i HD bruger 3 GB per time, mens film i UHD bruger 7 GB per time. Er din datapakke på 20 GB, kan du altså kun se et par film i UHD før end alt din data er brugt op.
YouTube kan også være en datasluger med 870 MB per time, hvis du ser film i 720p.
Hold øje med dine egne apps
Hvis du gerne vil holde øje med, hvilke apps, der bruger mest data på din telefon, så kan du gå ind under Indstillinger -> Mobil (iPhone).
Her vil du se en samlet oversigt over alle dine apps og det data de har brugt siden dit forbrug sidst blev nulstillet. Prøv at nulstille dit dataforbrug og vent så 30 dage – på den måde vil du få et ca. tal på, hvor meget data hver app bruger per måned.
Bruger du for meget data?
… her er dine løsninger!
Om end det er din datapakke på mobilen eller mobilt bredbånd i hjemmet som slipper op, så er den eneste måde at undgå at løbe tør for data, at opgradere sin datapakke til enten fri data eller et meget højt antal gigabyte.
Har du mobilt bredbånd i hjemmet, så findes der enkelte udbydere, som tilbyder fri data. Dem kan du se en oversigt over her: Mobilt bredbånd med fri data.
Alternativt skal du få dig en fast forbindelse med f.eks. fibernet, COAX eller DSL, hvor der ikke er begrænsninger i forhold til data.
Der findes også masser af mobil-abonnementer med fri data, så det er bare at finde disse, hvis du har et meget højt dataforbrug.
Har du oplevet problemer med virus på din telefon, og vil du gerne vide, hvordan du slipper af med skidtet? Eller er du på vej til at købe en ny telefon og vil undgå, at det samme sker, som du tidligere har oplevet? Der findes nogle helt simple måder, hvorpå du kan undgå at få virus ind i din telefon.
En af måderne er ved antivirusprogrammer, som man også kender det fra computere. På smartphones foregår det dog typisk gennem en app, som sikrer dig mod disse problemer, og de kan sagtens være rigtig effektive.
Du kan også læse mere om disse apps, og hvordan du undgår virus, særligt til Android, ved at klikke her.
Til Android
Der findes faktisk rigtig mange gode antivirusprogrammer til Android telefoner på markedet, men nogle er selvfølgelig mere effektive end andre. Du kan både vælge at betale et mindre beløb for et program, eller du kan installere en gratis-version.
Nogle mener dog, at det slet ikke er nødvendigt at installere disse programmer, hvis man bor i den vestlige verden og ellers overholder nogle få ting med sin telefon. Der er nemlig langt større chance for at få stjålet telefonen eller tabe den et sted end at få virus indenbords i vores del af verdenen.
Rejser du derimod meget i Asien, bør du være mere opmærksom. Her er risikoen langt større for et virusangreb, og du bør være godt beskyttet, hvis du tager turen mod øst.
De fleste programmer har samtidig sporing af telefonen, og du vil dermed kunne opspore den, hvis du fx har tabt den eller fået den stjålet for nylig.
Når du henter en antivirus-app, bør det altid foregå gennem GooglePlay, som er din app-butik. Her kan du være sikker på, at du får et rigtigt produkt, som ikke har modsatte effekt, end du havde ønsket.
De bedste apps
Der er hård konkurrence om at være den bedste antivirus-app, for rigtig mange af programmerne leverer god sikkerhed. Blandt de bedste kan nævnes:
- Trend Micro. En stort set fejlfri app, som leverer høj sikkerhed, og som er nem at navigere i.
- Ligeledes stort set fejlfri, og her kan du også roligt føle dig sikker. En app som stort set er idiotsikret.
Blandt de lidt svagere apps kan nævnes Lavasoft og ThreatTrack, som ikke helt har samme styrker, som de andre produkter er i besiddelse af.
Kriterier du skal kigge på
Når du vælger dit antivirusprogram, skal du være opmærksomme på nogle forskelle parametre:
- Hold dig til et enkelt program. Hvis du installerer flere programmer, kan du ende med at modarbejde hinanden på den ene og anden måde. Først og fremmest tager de begge plads på telefonen, og det gør den selvfølgelig langsommere. Derudover kan de sætte en stopper for hinandens arbejde.
Prisen. Hvis du vil være helt sikker, så betal et lille beløb for dit antivirusprogram. Det er et beskedent beløb, du kommer til at betale, og du vil være glad for din øgede sikkerhed.
Skype er et udbredt program i hele verden. Derfor har du sikkert hørt om det, og undret dig over, hvad man egentlig bruger det til? Skype er mest kendt i gaming verden, men også inde for business og handel har Skype fået sin faste plads. Det er nemlig et program, som er super nemt, og som tilbyder en rigtig god kvalitet. Så er det oven i købet gratis!
Det gode ved Skype er, at det er gratis at ringe over lande grænser. Derfor kan man se det som en form for ekstra billig mobiltelefoni.
Nu til spørgsmålet – Hvad bruger man skype til? Man bruger Skype til at tale med andre profiler, som også har Skype. Det kunne for eksempel være at jeg lige har mødt en person inde i Counter Strike, som jeg ønsker at kommunikere med for at få et bedre game play. Så er det oplagt for os, at benytte os af Skype da det er 100% gratis. Derudover har vi muligheden for at snakke med hinanden, mens vi sidder vi computeren og spiller. Det er netop derfor, at det også er oplagt til et kommunikations redskab, når man skal arbejde sammen om noget. Mange mennesker bruger også tjenesten til at holde forretningsmøder og så videre. Simpelthen for det er så nemt.
Lidt om Skypes historie
Skype har været nogle ting igennem som brand. Skype startede med at blive lavet af en dansker og en svensker. Det blev primært lavet til et program, hvor man kunne kommunikere på internettet over landegrænser, kun med den udgift at skulle have internetforbindelse. Senere hen er det blevet solgt til Microsoft, som anså det for at være en glimrende mulighed for at udgive deres ”kommunikations imperium” på internettet. Købte derfor Skype og smed det ned i deres store pulje af kommunikations tjenester. I denne pulje lå i forvejen Outlook, Messenger og Hotmail.
Da Skype blev solgt var der det forrige år blevet talt hele 208 milliarder minutter igennem programmet. Det må man sige at være ganske imponerende, og derfor også åbenlyst at Microsoft gerne ville have fat i programmet.
Skype blev solgt for 44 milliarder danske kroner. Derfor blev de to stiftere også i løbet af meget kort tid mange milliardærer, og det ændrede deres livsstil noget ekstremt. I dag er den danske stifter Janus Friis med i en fildelingstjeneste, som han driver sammen med nogle venner. Det skal blive spændende, om de kan komme på noget lige så unikt, som Skype må siges at have været.